Ushalaya

Ushalaya betekent: Abode of Dawn. Dus zoiets als: een plaats waar het gaat dagen. Maher koos deze naam voor dit project omdat de kleuterschool de plaats is waar de fundamenten voor het leren moeten worden gebouwd.

In plaatsen die afgelegen zijn en waar gebrek is aan voorzieningen, wordt een kleuterschool/crèche gesticht, voor peuters en kleuters, om hun voor te bereiden op het reguliere basisonderwijs. Maher runt niet alleen de kleuterscholen, maar ziet ook toe op de inschrijving op de basisschool. Waar mogelijk wordt een leraar uit het dorp getraind om de kinderen les te geven. Naast het verstrekken van het nodige lesmateriaal zorgt Maher er voor dat de kinderen een maaltijd krijgen op school. Zo nodig krijgen kinderen ook kleding en medische zorg.

De kindergartens zijn van wezenlijk belang voor ontwikkeling van dorpen, hier wordt de basis gelegd voor hygiëne, sociale vaardigheden, structuur, leren en vooruitgang. Waar mogelijk wordt, zodra een school goed loopt, de verantwoordelijkheid voor de school overgedragen aan de gemeenschap in het dorp. Dat is echter vaak een proces van jaren.

Maher blijft ook na een overdracht toezien op de inschrijving op de basisschool.

Maher is onlangs gestart met een kleuterschool voor nomadenkinderen. Hoewel deze kinderen al wat ouder zijn, zijn ze nog nooit naar school geweest, de stap om meteen naar een reguliere basisschool te kunnen is dan te groot. Deze kinderen zijn, net als kinderen in sloppenwijken of kinderen die op straat leven en die nog nooit naar school zijn geweest, vaak erg rusteloos. Ze zijn niet gewend stil te zitten, weten niets van hygiëne, op de kleuterschool maken ze vaak voor het eerst kennis met een toilet. Op een gewone basisschool zouden andere kinderen niet naast hun willen zitten omdat ze ruiken.

Op dit moment omvat het project 11 Kindergartens, waar in totaal ongeveer 240 kinderen naar toe gaan.

Kindergarten in Thakarwasti dorp. Ligt tegenover de boarding Navjeevan.
« van 12 »

 

Terug naar Maher

Comments are closed.